HETA SCENER OCH ANDRA

 

HETA SCENER OCH ANDRA

Stop-motion med föremål från en svunnen tid och med maskulinitet …. Det är saker som min pappa har haft eller skulle kunnat ha haft. Min avsikt har varit att göra en video som skildrar min pappa i abstrakt form. I den ville jag förstå hans ambitioner, hans längtan och motgångar. I videon rör sig föremålen ryckigt och klumpigt. Videon är abstrakt och fragmentarisk. Varje betraktare kan därför själv göra sin egen historia. Den är tänkt att visas som en loop där scenerna återkommer i olika hastigheter. ”Heta scener och andra” består av enskilda scener och har ingen narrativ linje.

Synopsis: Första scenen: en herrbetjänt vaggar/darrar parallellt in på scenen, den vänder sig om och rör sig rakt mot betraktaren. Den vänder sig om och rusar/faller mot väggen. Den ramlar och glider över golvet, bankar huvudet mot väggen.

Andra scenen: till höger på golvet ett kamerastativ i trä, en liten äldre sorts väska följs av en ljus resväska. Resväskan lägger sig ner, snurrar runt och öppnar locket, lilla väskan glider ner. Kamerastativet böjer sig ner, glider över öppningen, viker ihop sina ben över den osv,

Tredje scenen: rummet är mörkt. Tre lampor möts; en golvlampa, en mindre golv/arbetslampa och en arbetsplats på stativ. De mindre lamporna dansar över golvet, samtalar. Ljuset tänds och släcks. Något händer mellan dem. Golvlampans ljuskägla spelar över väggen och skapar en dramatisk känsla men har en mer passiv roll, den kliver fram och tillbaka i bakgrunden som en fyr mitt ute i havet.

Fjärde scenen: bilden ligger snett, kamerastativet i trä kliver över golvet tillsammans med en brun resväska. Resväskan öppnar sitt lock och kamerastativet viker ihop sig till sittande och tillsammans glider de bort mot en stege. Kamerastativet klättrar upp på stegen. Samma sak spegelvänt i snabbare hastighet. Ett dockskåp rör sig fram mot betraktaren så att ett murstensmönster fyller bildrutan.

Femte scenen: på scenen den bruna resväskan på ett stativ och en herrhatt. Kamerastativet rör sig över golvet och resväskan följer dess rörelse och när de möts trycker de sig mot varandra ofrivilligt. Videon är 7,36 minuter. Format Quicktime.